Biografia completa d'en Pere Casaldàliga - 1928 - 1965

Biografia completa d'en Pere Casaldàliga - 1928 - 1965

Neix a Balsareny, comarca del Bages, el 16 de febrer de 1928.

La seva infància coincideix amb la guerra civil espanyola. De molt jove ingressa al seminari menor de la diòcesi de Vic, ubicat al santuari marià de la Gleva.

El desig d'anar a "missions" fa que ingressi a la congregació claretiana dels Missioners de l' Immaculat Cor de Maria; així comencen els anys de formació que el portaran a Cervera, Barbastre, Vic, Solsona i Valls fins a ser ordenat sacerdot durant el Congrés Eucarístic de Barcelona el 1952.

Sabadell serà, després d'un breu pas per Galícia, el seu primer destí. Comença a treballar al col·legi dels claretians, però la dedicació a l'ensenyament no li priva de dedicar algunes hores a la ràdio, fundar la revista Eufòria, realitzar activitats amb els immigrants murcians que van arribant a la ciutat, ...

L'any 1958 és destinat a Barcelona, on exerceix una múltiple activitat pastoral, s'encarrega dels "Cursillos de Cristiandad", escriu un programa de ràdio setmanal que és retransmès per onze emissores i col·labora en diferents publicacions: Otro Cine, Universidad 61,... Tot i portar un ritme vertiginós de treball li queda temps per intentar fer alguna cosa per els immigrants que van arribant a Barcelona. Casaldàliga organitza amb els seus col·laboradors una borsa de treball que aconsegueix treball per més de 500 joves, s'obre un local amb dutxes i roba al Casal Claret i s'organitza una escola nocturna gratuïta per joves analfabets i sense estudis.

De Barcelona és enviat a Guinea per promoure els "Cursillos de Cristiandad". Allà porta a terme l'experiència del que van ser els anomenats "cursillos mixtos", en els que participen simultàniament persones de diferents colors de pell. Pere diu sentir allà "furiosament la crida del Tercer Món". Guinea deixa empremta a Casaldàliga.